Skip to main content

Besök handpappersbruket

Besök handpappersbruket

Lessebo handpappersbruk, som fick rättigheter att tillverka papper 1719, ligger i en stenbyggnad från 1897 på bruksområdet för det stora pappersbruket i Lessebo. Handpapperbruket befinner sig mitt i det småländska glasriket utmed väg 25 mellan Växjö och Kalmar. Även tåg är ett bra sätt att ta sig till Lessebo då Kust-till-kust-banan mellan Göteborg och Kalmar stannar vid stationen i Lessebo.

Än idag är det mer än 300-åriga handpappersbruket i kommersiell drift. Tillverkningen sker på traditionellt vis med holländare, kypkar och formeringsramar. Varje ark av det syrafria och åldersbeständiga papper, där råvarorna utgörs av bomull, lin och lim, formas för hand av pappersmakaren. Förutom akvarellpapper är handpappersbruket känt för skrivpappret Bikupan som bär verksamhetens ursprungliga logotyp som ett vattenmärke och är samtidigt symbolen för Lessebo kommun. En tjusande anekdot är att kända författare och konstnärer som August Strindberg, Vilhelm Moberg som Cornelis Vreeswijk skrev sina alster på Lessebo handgjort skrivpapper.

Handpappersbruket är öppet för besökare delar av året. Det erbjuds guidade visningar, konstutställningar, butik med handgjort papper, böcker av lokala författare, alster från småländska konstnärer, workshops, konserter och seminarier.

Lessebo Handpappersbruk skall vara ett levande kulturarv som är tillgängligt och öppet för alla.

Öppettider för butik och försäljning:

Fram till 23/6 Tisdagar & Torsdagar 13,00-16,00

Från 24/6 -15/9 Måndag – Fredag 10,30-16,00

För kontakt övriga tider maila info@lessebohandpappersbruk.se

Guidad tur

Bokning av guidad tur görs i biljettkiosken: https://www.biljettkiosken.se/papermill

Förbokning av grupper eller utanför öppettider: christina@crear.se  076-185 91 69

Lessebo handpappersbruk är ett kulturarv och en mötesplats i ordets vidaste bemärkelse. Varmt välkommen!

www.lessebohandpappersbruk.se